Gå til forside

Renovering i Munkevænget: Lærlinge får ansvar for eget byggeri

I forbindelse med vores renoveringsprojekt i Munkevænget i Kolding får lærlingene ansvar for en såkaldt ’lærlingebolig’.

Nyhed

dato

25.01.2024

”Jeg kan godt sætte gips op, men jeg ved ikke, hvad næste skridt vil være,” siger Emil Larsen, der er i lære som tømrer hos Hustømrerne.

Men sådan behøver det ikke at være. I forbindelse med renoveringen af ALFABOs rækkehuse fordelt over 9 boligrækker i Munkevænget i Kolding har lærlingene fået ansvar for en del af byggeriet. De har fået en såkaldt ’lærlingebolig’ stillet til rådighed. En bolig, hvor de har ansvar, skal arbejde selvstændigt, holde tidsplaner og koordinere.

Omfattende projekt
Udover Emil Larsen fra Hustømrerne stiller følgende firmaer med lærlinge til lærlingeboligen: Din Entreprenør Partner, Malerfirmaet Vagn Poulsen, Jansson El, Bravida, HTH og Holms Anlægsgartner samt Rambøll med en bygningskonstruktørpraktikant.

Samtlige firmaer er repræsenteret ved renoveringsprojektet, som begyndte tilbage i 2022 og afsluttes i løbet af i år. Renoveringen af de mere end 45 år gamle rækkehuse er et omfattende projekt, hvor samtlige beboere er genhuset under projektets fysiske gennemførelse, og hvor nogle af beboerne også permanent genhuses.

Bliver ’klædt på’
Firmaerne har ved indgåelse af kontrakt i forbindelse med renoveringen sagt ja til at stille lærlinge til rådighed til lærlingeboligen. ALFABOs bygge- og udviklingschef Stefan Vestergaard fortæller, at formålet er at give lærlingene en større indsigt i byggeriets mange facetter og samarbejdsrelationer og herigennem styrke dem til fremtiden som svende.  

”Lærlingene er tildelt deres egen bolig, hvor de skal samarbejde og være med til at koordinere arbejdet og vurdere, hvor lang tid de enkelte opgaver tager,” siger han og fortæller videre:

”Svendene er jo i gang med de øvrige boliger og sørger for, at der er støtte og hjælp undervejs. I sidste ende skulle det gerne munde ud i, at lærlingene bliver ’klædt på’ til at arbejde selvstændigt, samt opnå en større forståelse for arbejdsprocesserne ved et byggeri.

Ifølge bygge- og udviklingschefen handler det også at tage samfundsansvar.

”Vi har alle et samfundsansvar for, at vores unge får en god og solid uddannelse, og det har den almene boligsektor også. På ALFABOs byggesager arbejder vi for at få flere lærlinge end de 14 procent, som der står i boligaftalen. Det er noget, som vi er stolte af, men også meget bevidste om.” 

Lærlingene fortæller, at de er glade for muligheden.

”Jeg er sikker på, at det giver mig en meget større forståelse for mit arbejde og processerne. Det er dejligt at få noget ansvar og skulle tænke selv, ”siger Malene Hansen, der er lærling hos Holms Anlægsgartner.